Uitgaan & Cultuur

Maskers op en maskers af tijdens carnavalsviering Turftrappers

LANGEVEEN / BRUINEHAAR - Onder de klanken van Engelbewaarder, gespeeld door Dweilorkest de Haarschutters, stroomde de Pancratiuskerk in Langeveen afgelopen zondag vol Turftrappers. Kinderen waren in carnavalskleding naar de kerk gekomen. Samen met prins Thijs, adjudant B-J, hofdames Marloes en Marise, jeugdhoogheden Scott en Jip, de Raad van Elf, dansmariekes, damesraad en een groot aantal oud-hoogheden zorgden ze voor veel vrolijkheid in de kerk.

Maskers op, maskers af

Pastoor Hermens ging voor tijdens deze carnavalsviering met als thema ‘vriendschap’. Hij vroeg zich af of mensen met carnaval een masker op- of juist afzetten. “Veel mensen verbergen hun mening, overtuiging en geloof achter een masker. Jezelf laten zien is lang niet altijd eenvoudig.” Hij illustreerde dit met een masker van een oude man, een afbeelding van een schaap en een telefoongesprek met zijn moeder. Volgens de oude man was vroeger alles beter, een schaap volgt de mening van anderen en uit het telefoongesprek bleek dat we tegenwoordig wel heel erg druk zijn. Pastoor Hermens: “Wees jezelf, zonder alle maskers. Zonder masker leer je wie je vrienden zijn.” 

Kinderen

Tijdens de viering knutselden de kinderen kleurrijke carnavalssteken, samen met jeugdhoogheden Scott en Jip. Vanuit de kerk was hun gelach en het geluid van knappende ballonnen duidelijk te horen. Natuurlijk lieten ze de gemaakte kunstwerken enthousiast aan de mensen in de kerk zien tijdens een polonaise met prins Thijs, adjudant B-J en hun hofdames Marloes en Marise.

Muziek

De carnavalsviering in Langeveen werd opgeluisterd met prachtige muziek van themakoor Courage en Dweilorkest de Haarschutters. Tijdens het Pancratiuslied speelden Eddie en Yvonne Wuite op hun trompet. Carnavalsvereniging de Turftrappers bedankt iedereen voor hun medewerking.