Uitgaan & Cultuur

Metteke Israel en haar kunstwerk

ALMELO - Het werk van de Almelose Metteke Israel- Swank (84) is samen met dat van 39 andere kunstenaars, gekozen voor de expositie in de Museumfabriek in Enschede. Maar liefst 261 anderen hadden een aquarel, tekening of schilderij ingezonden. De vele verschillende Twentse landschappen zijn in de museumfabriek in Enschede te bewonderen tot 31 maart.

De expositie ‘de nieuwe Twentsche meesters’ is tot stand gekomen in samenwerking met de Twentsche Courant Tubantia, de Museumfabriek en het Rijksmuseum. Op de oproep in Tubantia: ‘Wie schildert het Twentsche landschap en treedt daarmee in de voetsporen van de grote kunstenaars Ruisdael en Hobbema?’, werd massaal gereageerd.

Ook Metteke Israel- Swank reageerde op de oproep in Tubantia. Ze is net als haar man Joop afkomstig uit Rotterdam. In de jaren zeventig kwamen ze vanwege zijn werk naar Almelo. Metteke had destijds de koninklijke opleiding voor beeldende kunst in Den Haag gevolgd en is afgestudeerd als binnenhuisarchitect. Ze heeft meerdere stoelen en tafels gemaakt.

In Almelo sloot ze zich in 1978 aan bij het Krevo (Kreativiteit en vormgeving). Ze genoot toen schilderlessen van Ynske Klokkers. In 1984 nam Metteke het lesgeven over van Ynske. In 1991 werd ze lid van de schildersgroep Artilo. Hier gaat ze al ruim dertig jaar met plezier naar toe. “Ik verheug me er altijd elke week enorm op”, vertelt Metteke met een brede glimlach. Naast het schilderen heeft Metteke zich ook veel beziggehouden met beeldhouwen. Vanwege artrose in haar polsen moest ze dit opgeven.

Ze is geopereerd, de pijn is weg, beeldhouwen lukt niet meer, maar schilderen wil weer prima en daar is ze erg blij mee. Ook naait ze allerlei dingen en zingt ze mee in het koor van de Schellevissen. Metteke trekt er vaak alleen op uit, soms ook met leden van Artilo, de natuur in om daar foto’s te maken en vervolgens te schilderen. Zo gebeurde ook met de berijpte akker aan de Wezenbeeksingel. “Dat was op een heerlijk zonnige dag en dat maakte dat ik er met extra plezier aan gewerkt heb’, vertelt Metteke Ze voelt zich vereerd dat haar werk uit zoveel inzendingen is gekozen

Samen met Joop is ze met 260 andere inzenders wezen kijken naar de 40 werken in het Fabrieksmuseum. ”Heel mooi om je werk daar te zien hangen”, vertelt Metteke met gepaste trots. Uit de veertig werken wordt uiteindelijk door de bezoekers nog een publieksprijs gekozen.