Uitgaan & Cultuur

Pleinconcert op zondag 26 mei

Muziekvereniging St. Jozef in Reutum viert 120-jarig jubileum

REUTUM - De muziekvereniging St. Jozef uit Reutum en Haarle verzorgt op zondagmiddag 26 mei een pleinconcert. Medewerking verlenen de muziekverenigingen van de gemeente Tubbergen (Federatie Muziekgezelschappen Tubbergen) in onder andere een gezamenlijk orkest. De aanvang is om 13.30 uur en de locatie is het Baysplein.

Ook is dit de aftrap van de WAK (Week van de Amateur Kunsten). Naast de zeven muziekverenigingen uit de gemeente Tubbergen treden ook de jeugdmuzikanten van St. Jozef op met de succesvolle groep Music For Kids. Een gezamenlijk koor samengesteld uit zangers en zangeressen uit Fleringen en Reutum, met als naam Vocal Group ’n Joy, zal afwisselend optreden. Als slotstuk komen de Vjenneländer Muzikanten hun muzikale kunsten ten gehore brengen.

De historie

De muziekvereniging St. Jozef Reutum en Haarle werd in april 1904 opgericht met als grote animator de toenmalige pastoor Berndes. Hij kreeg voor elkaar dat het kerkbestuur instrumenten aanschafte en de muziekvereniging de beschikking kreeg over het parochiehuis St. Jozef als repetitielokaal. Een paar tuba’s, twee trombones, twee trommels, een paar klarinetten, een trompet en een piston en daarmee hadden Reutum en Haarle een eigen harmonie. Dat was zeker in die tijd een luxe.

Tot 1925 was Antoon Deperink, de oude Beuker, de dirigent. Het eerste officiële optreden was de opening van het fietspad van Reutum naar Weerselo in 1905. Ook de inhaalplechtigheid van pastoor Lautenslager in datzelfde jaar werd verzorgd.

Vanaf 1925 was Harrie Groothuis, Teusink Harrie, de dirigent maar ook de opleider van jonge muzikanten. Door de Tweede Wereldoorlog was er nauwelijks muziek te maken en bleef het stil. Eind vijftiger jaren werd er weer wat ondernomen door de muziek weer op te pakken met het aantrekken van een nieuwe dirigent in 1963, de net afgestudeerde muzikant Gerard Riesmeijer uit Overdinkel. Die kwam op de motorfiets naar Reutum om te dirigeren maar ook jongeren van muzieklessen te voorzien. Op vele instrumenten gaf hij les wat voor de harmonie welkom was en waardoor veel jongeren starten met lessen op verschillende instrumenten.

De Tubbergse processie naar Kevelaer in 1966 was eigenlijk het eerste optreden van de Harmonie St. Jozef. Gerard Riesmeijer bleef tot aan zijn plotselinge dood in 2000 de dirigent van de harmonie, ruim 37 jaren lang en eigenlijk zijn alle huidige oudere leden door hem opgeleid.

De drumband

In 1966 werd ook de drumband opgericht waarbij de instructeur Henk Hesselink uit Hertme de leiding kreeg tot aan het eind van de zeventiger jaren. Vervolgens nam de heer Vos de drumband over en werden ook lyra’s aangeschaft. Een groot aantal successen werd behaald op de diverse taptoes en kampioenschappen waaraan de drumband deelnam. In de tachtiger jaren kwam de heer Kroek naar Reutum om tot 1993 als instructeur te functioneren. De huidige instructeur, Marcel van Nieuwland, is nu al meer dan 31 jaar de instructeur van de drumband ook een unicum.

75-jarig en 100-jarig jubileum

In 1979 werd het 75-jarig jubileum gevierd waarbij de harmonie en drumband van nieuwe kledij werd voorzien. Mooie lichtblauwe kostuums met zwarte broek en bijpassend hoofddeksel en voor de drumband voorzien van oranje capes. Met een feestavond en de beroemde Viller Spatzen uit Oostenrijk op de bühne werd dit een niet te vergeten feestweekend.

In 2004 werd het 100-jarig jubileum gevierd waarbij de harmonie en de drumband St. Jozef wederom van nieuwe kleding werden voorzien. Nu mooie bordeauxrode pakken met donkerblauwe broek. Een jubileumboek werd uitgebracht met alle mooie feiten en herinneringen uiteengezet. Vanaf 2001 nam Jos Pijnappel uit Enschede de dirigentstok op bij St. Jozef tot in 2005 Herbert Vreeman uit Zenderen het stokje over nam. De huidige dirigent, Richard Grobben uit Daarlerveen, dirigeert de St. Jozef Harmonie vanaf 2020.

120-jarig jubileum met pleinconcert

Zondag 26 mei is er vanaf 13.30 uur op het Baysplein een programma dat luidt als volgt:

- De Muziekvereniging St. Jozef opent het pleinconcert o.l.v. dirigenten Grobben en Van Nieuwland.
- Vervolgens komen de optredens van de jeugdigen met Music for Kids o.l.v. Robert Brookhuis.
- Dan een gezamenlijk orkest met ongeveer 120 muzikanten van Concordia Albergen, Levenslust Fleringen, De Eendracht Manderveen, Dr. Schaepmanharmonie uit Tubbergen, St. Caecilia uit Geesteren, St. Cecilia uit Vasse en St. Jozef uit Reutum en Haarle. Onder de leiding van Richard Grobben wordt een drietal nummers ten gehore gebracht.
- Afwisselend zal de Vocal Group ’n Joy uit Fleringen/Reutum een aantal nummers zingen.
- De gezamelijke drumband van de zeven verenigingen zal een nummer spelen.
- Als laatste in de rij zal de jubilaris St. Jozef harmonie en drumband gezamenlijk het muziekstuk Alla Barocco spelen.

Vjenneländer Muzikanten

Als afsluiting van de feestmiddag is voor de Vjenneländer Muzikanten uit Vriezenveen gekozen, die hun muzikale kunsten ten gehore brengen. Bijzonder mooi is dat de dirigent Richard Grobben op zijn klarinet hiervan deel uitmaakt. Zondag 26 mei vanaf 13.30 uur op het Baysplein te Reutum met daarbij ook de start van de WAK.