Uitgaan & Cultuur

Natuur- en vogelwerkgroep ‘De Grutto’ viert veertigjarig jubileum op het Stift

WEERSELO - Afgelopen zondag 4 juni vierde de natuur- en vogelwerkgroep ‘De Grutto’ hun veertigjarig jubileum met een natuur expo & markt op het Stift in Weerselo. Met vele activiteiten voor jong en oud.

Natuur- en vogelwerkgroep ‘De Grutto’ is ruim veertig jaar geleden opgericht door een kleine club van enthousiaste vogel- en natuurliefhebbers. De vereniging werd opgericht om de weidevogels te beschermen tegen de gevolgen van de steeds verregaande agrarische intensivering op het Twentse platteland. In de loop van de tijd zijn de activiteiten van de vereniging zich steeds meer gaan richten op andere beschermingsaspecten op het platteland, zoals bescherming van de rode lijstsoorten als de huiszwaluw, steen- en kerkuil en de grote gele kwikstaart. Daarnaast houden leden van de vereniging zich bezig met het jaarlijks vervaardigen, plaatsen en controleren van honderden nestkastjes, landschapsonderhoud, ring activiteiten, het verzorgen van lezingen en excursies, het bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek van de boerenzwaluw, ringactiviteiten, instandhouding van leefgebieden, deelname aan educatieve doelstellingen onder andere voor basisschoolleerlingen en natuuractiviteiten voor de jeugd.

Er was zondag veel belangstelling bij het jubileum van de vogelwerkgroep “De Grutto”. Veel Weerseloërs, maar ook vakantiegangers die op de camping in Weerselo en omgeving stonden waren naar het Stift gekomen om te genieten van dit evenement. Iedereen genoot zichtbaar van allen wat er tentoongesteld stond.

Tientallen exposanten rondom het thema Natuur in de Regio waren opgesteld rondom de Stiftsjuffer en de Stiftskerk. Het was gezellig druk en de weergoden waren welgezind.  De bezoekers konden genieten van o.a. biologische- en natuurproducten, workshops en expositie natuurschilderijen. Er werden lezingen en presentaties gegeven in de Stiftskerk. Ook waren er diverse natuurorganisaties aanwezig en kon men kennis maken met onder andere weidevogelbescherming, vogels op het platteland, vlinders en libellen, paddenstoelen, zoogdieren, flora, landschapsbeheer voedselbomen en -struiken, schoolprojecten en natuurprojecten. Ook konden de bezoekers kennis maken met de wonderlijke wereld van kristallen, edelstenen, fossielen en andere bodemschatten. Kinderen konden hun gezichtjes laten schminken als vlinder of andere leuke dieren en vogelhuisjes maken. Er was voor elk wat wils en de sfeer was erg gezellig. 

Ine Flinkers