Uitgaan & Cultuur

Nieuw festival Noaberrock steekt verbinding in cultureel en muzikaal jasje

LANGEVEEN/BRUINEHAAR/KLOOSTERHAAR - Verbinding is tegenwoordig een veelgenoemd begrip waaraan op veel manieren uitdrukking kan worden gegeven. Inwoners van Langeveen, Bruinehaar en Kloosterhaar bundelen hun creatieve krachten en geven er zaterdag 7 september vanaf 16.00 uur een culturele en muzikale vorm aan met de eerste editie van Noaberrock. De opzet is een verbindend festival voor en door alle generaties. Elk jaar zoekt de organisatie uit Kloosterhaar hiervoor de samenwerking op met een omliggend dorp. Noaberrock vindt plaats op het evenemententerrein achter het Dorpshuis in Kloosterhaar. 

Een groep enthousiaste muziekliefhebbers uit Kloosterhaar tekent voor de organisatie van Noaberrock. Maar het initiatief ontstond vorig jaar in Langeveen. Tijdens het jaarlijkse, muzikale evenement ‘Rocktober’ om precies te zijn. Daar gaven de rockbands Remastered uit Kloosterhaar en Jetlack (Langeveen en omgeving) acte de preséance in Café Nobbenhuis. “Aan het einde van de geslaagde avond werd daar gesproken over een mogelijk vervolg om als dorpen gezamenlijk wat meer te gaan doen”, blikt medeorganisator Harm Schepers terug. “Dat was het begin van Noaberrock.” Met Langeveen als plaatsnaam op de geboorteakte van Noaberrock kon een première vanuit een symbiose met buurdorpen Langeveen/Bruinehaar niet uitblijven.

Gratis toegankelijk voor alle leeftijden

Schepers, tevens bassist bij Remastered, legt uit wat het festival inhoudt. “De insteek is om elk jaar een van de dorpen rond Kloosterhaar uit te nodigen om het festival voor alle generaties op te zetten. Met optredens van jong en oud in welke hoedanigheid dan ook: van een playback- of goochelact tot een muzikaal optreden of een dans. Voor het debuut werken we samen met Langeveen en Bruinehaar.”

Om het festijn zo laagdrempelig mogelijk te houden wordt er geen entree gevraagd maar een vrije gift. De drankopbrengst komt ten goede aan het Dorpshuis in Kloosterhaar. Een mooie financiële bijdrage ontving de organisatie vanuit Regiofonds Dooze en Dorp, een stichting die zich inzet voor sociaal-maatschappelijk, verbindende projecten in de regio. Schepers: ”We zijn heel blij met deze steun; een geweldig signaal en enorm motiverend richting de toekomst van Noaberrock. We hopen uiteraard dat de drie dorpen hun beste beentje voorzetten om er samen een mooi, sociaal, verbindend evenement van te maken.”

Van Hazes hits tot raggende gitaren

De organisatie hecht er vooral belang aan dat het evenement voor alle leeftijden toegankelijk en interessant is. Schepers: “Het zou geweldig zijn als jongeren van zes tot en met twaalf jaar uit de drie dorpen er bijvoorbeeld hun zang-, muziek-, dans- en/of playbackkunsten komen vertonen. Daarvoor staat er van 16.00 tot 20.00 uur een groot professioneel podium klaar op het evenemententerrein achter het dorpshuis in Kloosterhaar.”

Ook aan ouderen wordt er gedacht. “Zij bouwden mee aan het fundament van de dorpen en krijgen alle aandacht”, belooft de organisator. “Voor deze generatie richten we seniorententen in.” Volkszanger Geert Endeman sluit het middagprogramma af. Van 17.00 tot 18.00 uur zingt hij alle bekende André Hazes liederen. De avond wordt vervolgens ingevuld door de rockbands Remastered uit Kloosterhaar, Jetlack (gemeente Tubbergen/Dinkelland),en de nieuwe boerenrockformaties Springleavend en Joa kan wel Eem, die de pannen van het dak spelen.

Kinderen en jongeren die zaterdag 7 september hun talenten willen laten zien tijdens Noaberock kunnen zich opgeven bij Harm Schepers, tel.: 06-18474337.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina: www.facebook.com/noaberrock