Uitgaan & Cultuur

Koninklijke onderscheiding voor oud-Tubbergenaar

Peter van Bergen: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

TUBBERGEN - Een koninklijke onderscheiding viel 13 maart jl. componist en musicus Dr. Peter van Bergen ten deel. De oud-Tubbergenaar, vorig jaar gepromoveerd op 'Improvisation, interactivity, instability: artistic transformations', is directeur en oprichter van Studio LOOS, een baanbrekend instituut voor experimentele muziek en artistiek onderzoek in Den Haag.

Studio LOOS vierde op voornoemde datum haar 20-jarig bestaan tijdens een evenement dat werd bijgewoond door vooraanstaande gasten uit de kunstwereld. Hoogtepunten waren optredens van gerenommeerde kunstenaars als Gerard Bouwhuis, Baidar Al Basri, Johan van Kreij, Farzaneh Nouri en Leslee Smucker. Het evenement werd afgesloten met een speciaal optreden van Quartet, met Wilbert de Joode, Giacomo Camilletti, Ike van Bergen, Peter van Bergen en speciale gast Raphael Vanoli, in een uitvoering van composities van Andrew Hill, Carla Bley en Pete La Roca.

Tijdens het evenement kwam de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen zijn felicitaties overbrengen voor het 20-jarig bestaan van de iconische muziekruimte. Als erkenning voor een leven lang toewijding aan de Nederlandse en internationale experimentele muziekscene, overhandigde de burgemeester aan Peter van Bergen de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

“Het is zeer bijzonder om de burgemeester van Den Haag te mogen ontmoeten in Studio LOOS. Veel dank daarvoor en voor de koninklijke onderscheiding, die ik ook zie als een erkenning van het belang van de kunstenaars rondom LOOS, het LOOS team en de interdisciplinaire nieuwe muziek sector voor Den Haag, een zeer bloeiende sector die internationaal in hoog aanzien staat met een rijke historie, uitmuntende componisten, musici, geluidskunstenaars en vele jonge talenten die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van Den Haag als creatieve stad. Het is een eer om daarbinnen een rol te mogen spelen”, aldus Dr. Peter van Bergen die zijn eerste muzikale vorming opdeed in Tubbergen.