Algemeen

Natasja over leven na kanker en de kracht van steun dichtbij huis

"Een steuntje maakt het verschil"

TUBBERGEN - De Lionsclub Tubbergen organiseert op vrijdag 6 juni, samen met Jumping Schröder Twente, de allereerste editie van Haring & Hoefgetrappel - een uniek netwerkevenement waar ontmoeting, verbinding én goede doelen centraal staan. 

De opbrengsten van de haringveiling gaan dit jaar naar twee lokale initiatieven: Stichting Leergeld én Stichting Steuntje. Langs deze weg zetten we Stichting Steuntje in het zonnetje. Deze organisatie, ontstaan vanuit lokale betrokkenheid, biedt mensen in onze regio een warm steuntje in de rug tijdens of na ziekte. En wie kan dat beter toelichten dan iemand die het zélf heeft ervaren?

Ik mocht in gesprek met Natasja (51) uit Albergen. Wat volgde was een bijzonder open en krachtig verhaal — over ziekte, eenzaamheid, groei en de kracht van écht gezien worden.

Na mijn ziekte zie ik pas hoe zwaar het was

Vijf jaar geleden werd bij Natasja borstkanker vastgesteld. Binnen een half jaar bleek er ook in de andere oksel sprake van kanker. Een nieuwe, op zichzelf staande diagnose. Gelukkig werd ook deze goed behandeld. “Ik ging er gewoon doorheen. Maar nu besef ik pas hoe zwaar het was. Tijdens corona, veel alleen moeten doen. Ik huilde pas bij de uitslag. Toen kon ik het toelaten.”

Natasja deed veel zelf, vaak ook ziekenhuisbezoeken. “Iedereen had het drukker dan ik, dacht ik. Ik vond mezelf niet belangrijk.” Nu ziet ze: dát moest veranderen. “Ik moest leren dat ik er ook mag zijn.”

De kleine dingen zijn nu de grootste

Wat voor haar nu telt, zijn de kleine dingen. “Onder andere genieten van een kop koffie of drankje in het zonnetje, gezelligheid, een wandeling met mijn hondje Woezel.” Haar hondje was haar steun. “Die voelde alles. Zo gevoelig.” Ze straalt als ze praat over de mensen die haar hebben geholpen en er voor haar waren. Zelfs uit onverwachte hoek stonden mensen voor haar klaar. “Daar ben ik zó dankbaar voor.”

Stichting Steuntje gaf mij weer kracht

En toen kwam Stichting Steuntje in haar leven. "Op de eerste dag voelde ik me al gezien. De gesprekken, de massage, een keukentafelgesprek, lunch met lotgenoten… Je hoeft niks uit te leggen. Iedereen weet hoe het voelt. Bij Steuntje is er ruimte om te praten, maar ook om te lachen, creatief bezig te zijn of gewoon even niets te hoeven. Dat is helend."

Brenda Wagelaar van Stichting Steuntje vult aan: "Iedereen krijgt de ruimte om op zijn of haar manier te herstellen. Of je nu wilt praten, ontspannen of creëren — het mag allemaal. En alles met liefde en aandacht."

Ik ben nu trots op wie ik ben

Natasja volgt een coaching traject en ook via Steuntje heeft ze enkele workshops gevolgd waar ze ook veel aan heeft gehad. “Ik leer ontvangen, ik zeg vaker nee, ik blijf dichter bij mezelf. Dat kon ik vroeger niet.”

Ze herinnert zich nog een moment: "Toen Brenda van Steuntje vroeg of ik op de foto wilde voor dit artikel zei ik eerst: ‘Weet ik niet hoor...’ Maar nu? Nu ben ik trots op wie ik ben." Ze zegt het zacht maar overtuigd: ”Achteraf zie ik dat mijn ziekte me wakker heeft geschud. Het heeft me veranderd. Ik ben na mijn ziekte sterker geworden en sta met beide benen op de grond. Ik sta positief in het leven! Ik ben nu wie ik ben en trots op mezelf.”

Wat wil je anderen meegeven?

"Sta open voor hulp", zegt ze. "Je hóeft het niet alleen te doen. Aandacht maakt echt verschil." En aan de vrijwilligers van Stichting Steuntje? "Thank you for helping me grow."

Dit interview is afgenomen door Ina Alberts, voorzitter Lionsclub Tubbergen.

 

Haring & Hoefgetrappel: Kom erbij — of doneer!

Op vrijdag 6 juni organiseert Lionsclub Tubbergen in samenwerking met Jumping Schröder Twente het evenement Haring & Hoefgetrappel. Aanvang: 17.00 uur. Een unieke netwerkborrel vol beleving en een veulen-/haringveiling, waarbij er ook ruimte is voor verhalen als dat van Natasja. Wil je erbij zijn en draag je de goede doelen een warm hart toe, meld je dan aan via de volgende link: https://l8.nu/ZtqJ

Kun je niet komen?

Doneer dan via de QR-code - elke bijdrage is welkom. Elke euro helpt om een ander een warm steuntje te geven in een moeilijke tijd.