Algemeen

Gespreksavond: samen bouwen aan een synodale kerk

GEESTEREN - Parochiële werkgroep Luisterend op weg houdt op donderdagavond 21 maart een gespreksavond bij Zaal Kottink in Geesteren. Op die avond praten de aanwezigen samen over de vraag van paus Franciscus ’Hoe vormen wij als gedoopte gelovigen een meer synodale, missionaire en uitnodigende kerk?’ Dat is een kerk waar jong en oud zich thuis voelen. Een kerk die vooral luistert naar verhalen van mensen. Een kerk die dicht bij de mensen wil staan. Een kerk waar mensen zich graag voor in willen zetten.

Wereldwijd vraagt paus Franciscus bisschoppen, priesters, religieuzen en gelovigen om samen na te denken over de kerk van de toekomst. Dat is een spannend proces. Het gaat vooral om goed luisteren naar elkaar én naar wat de Heilige Geest hierbij wil zeggen. Je gaat dus samen ‘luisterend op weg’. Dit alles wordt het synodaal proces genoemd.

Dit synodale proces startte in 2021 in Rome. In de hele wereldkerk werden bisschoppen, priesters, religieuzen en gelovigen uitgenodigd om samen aan ronde tafels te praten over voor de kerk belangrijke thema’s. De verslagen van al die gesprekken zijn besproken op de eerste bijeenkomst van de bisschoppensynode in Rome oktober 2023. Enkele belangrijke thema’s hieruit zijn: Hoe ziet een synodale, missionaire en verwelkomende kerk eruit? En wat is de positie en de zending van de vrouw in de kerk?

In oktober 2024 vindt in Rome de tweede bisschoppensynode plaats. Opnieuw nodigt paus Franciscus bisschoppen, priesters, religieuzen en gelovigen uit om samen over deze thema’s te praten. De samenvattingen van al deze wereldwijde gesprekken dienen als input voor de tweede bisschoppensynode.

“Als Pancratius Parochie gaan we graag in op deze uitnodiging van paus Franciscus. Door samen over de aangereikte vragen na te denken, te praten en te luisteren naar de stem van de Heilige Geest kunnen we ontdekken wat belangrijk is voor onze kerk.”

Belangstellenden zijn van harte welkom op donderdag 21 maart in Zaal Kottink, Dorpsstraat 36 in Geesteren. De avond begint om 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.45 uur. Ze vragen u wel om u op tijd aan te melden, uiterlijk voor 14 maart, via mail: info@hpancratius.nl of per telefoon: 06-33564002 via het centraal secretariaat op dinsdag-, woensdag - en vrijdagmorgen. De Parochiële werkgroep Luisterend op weg wordt gevormd door: Dianne Nijhuis, Brigitte Holtschlag, Bernadet en Johan Brouwers, pastoraal werker Christianne Saris en pastoor Hermens.