Algemeen

Paul Lummen uit Vasse ziet muziekpassie beloond met benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

VASSE - Voor Paul Lummen had het jubileumconcert van muziekvereniging St. Cecilia niet memorabeler kunnen zijn. Terwijl het publiek in een volle zaal in ’t Eschhoes genoot van een daverende muziekavond stond de Vassenaar plotseling zelf in de spotlights. Namens Zijne Majesteit de Koning reikte burgemeester Anko Postma van Tubbergen Lummen de versierselen uit die horen bij een Koninklijke Onderscheiding. “Zonder mijn vrouw Annie had ik dit alles niet kunnen doen.”

Een indrukwekkende cv is een understatement. Wat Vassenaar Paul Lummen aan vrijwilligerswerk voor de 100-jarige muziekvereniging St. Cecilia heeft gedaan is meer dan prijzenswaardig. Zaterdagavond kon de veelzijdige muzikant zich voor één keer niet verschuilen achter zijn bescheidenheid. In een voor hem vertrouwde omgeving, op het muziekpodium, werd hij in een koninklijk zonnetje gezet.

Vier decennia een bevlogen dirigent

“Allereerst feliciteer ik u nogmaals met het 100-jarig bestaan van ‘uw’ muziekvereniging Sint Cecilia en in het bijzonder met het prachtig verlopen jubileumjaar dat jullie met z’n allen hebben gevierd”, begon burgemeester Postma zijn toespraak. “Zo mag ik het wel noemen hè?, uw muziekvereniging. U bent er zo mee verweven.”

Paul Lummen werd in 1959 op 8-jarige leeftijd lid van St. Cecilia. In 1972 nam hij, als net afgestudeerde onderwijzer, de muzikale leiding van de vereniging op zich en begon er als dirigent. Dit zou hij meer dan 40 jaar volhouden. In 1978 slaagde hij daarnaast voor zijn opleiding aan het Twents Conservatorium.. ”U heeft in al die jaren de groei van Cecilia meegemaakt, die zich in deze periode sterk ontwikkelde wat betreft ledenaantal en muzikaal niveau. . “Overigens was u niet alleen dirigent in Vasse”, tipte burgemeester Postma aan. “Ook andere verenigingen maakten regelmatig dankbaar gebruik van uw invalbereidheid.”

Blaaskapel de Kleufkluppels en Oberkraïner groep

Naast de muzikale leiding van het orkest was Lummen een van de initiators van de blaaskapel binnen de vereniging. Onder zijn leiding werd de Egerländer muziek verder ingestudeerd en zag in 1970 blaaskapel De Kleufkluppels het daglicht, al ruim 40 jaar een belangrijk onderdeel van St. Cecilia. Inmiddels kan hij er nogal wat functies op zijn naam schrijven: dirigent, componist, arrangeur, eerste trompettist én zanger. “Als onderdeel van de blaaskapel ontstond er op uw initiatief een Oberkraïner groep die deze speciale muziek ging maken”, vervolgde de burgervader. “Met het uitbrengen van een cd voor het 25-jarig bestaan van de kapel als een van de hoogtepunten. Als muzikaal leider bij Cecilia was u verantwoordelijk voor de muziekkeuze. U schreef en arrangeerde veel nummers zelf, vooral in de beginjaren van het carnaval in Vasse waar de hofkapel optrad.”

De Vasser musici zetten zich door de jaren heen ook internationaal op de kaart, gezien de vele muzikale reizen naar Duitsland mede op initiatief van Lummen. Een bekend lokaal evenement was in 2012 voor het laatst te bezoeken: het Vasser Frühshoppen dat in totaal 35 edities telde en niet zelden 2.000 muziekliefhebbers mocht verwelkomen. Afgelopen zomer stond het Frühshoppen met daarbij de kapel nog eenmaal op het jubileumprogramma van St. Cecilia.

Muzikale duizendpoot

Dat de Vasser jeugd muzikaal onderlegd is, is volgens de burgemeester mede te danken aan Paul Lummen. “U was van 1975 tot 1990 opleider van de leerlingen op de blaasinstrumenten. De eerste jaren deed u de begeleiding van de jeugdopleiding, samen met uw echtgenote Annie. Ook was u betrokken bij het jeugdorkest dat de leerlingen liet integreren in het grote orkest. En dat het archief van St. Cecilia en de Kleufkluppels zo goed is bijgehouden, is ook dankzij u. Als archivaris houdt u al sinds 1978 het verenigingsarchief bij, zowel voor de bladmuziek als het fotoarchief.” Dit fotoarchief kwam overigens goed van pas bij het schrijven van het 122 pagina’s tellende jubileumboek voor het 75-jarig bestaan van de vereniging in 1998. Het boek werd door Lummen nagenoeg alleen

geschreven en samengesteld. In de beginjaren van carnavalsvereniging de Spekscheeters leidde de Vassenaar de hofkapel tijdens carnaval en gala-avonden waarvoor hij alle nummers schreef. Tevens zette hij  zich in voor acties van de muziekvereniging zoals de oud-ijzeractie en de donateursactie.

“Al deze taken wist u te doen naast uw eigen bezigheden, waaronder de mantelzorg voor uw vrouw. U was meer dan twintig jaar lid van de volleybalvereniging en er droeg bij aan talrijke clubacties. Eveneens lovende woorden van voormalig werkgever, basisschool de Wiekslag. Van uw bijdragen op het gebied van ICT-ontwikkelingen, worden nog steeds de vruchten geplukt.”

Dank aan echtgenote Annie

Meneer Lummen, u levert al meer dan een halve eeuw een belangrijke culturele en maatschappelijke bijdrage aan muziekvereniging St. Cecilia in Vasse. Daarom heeft het zijne majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau.”

Onder luid applaus nam Paul Lummen de versierselen in ontvangst. Ontroerd sprak hij tot het publiek: “Dit alles heb ik niet zelf bereikt. Dat kan alleen als je iemand achter je hebt staan. En dat is mijn vrouw. Zij gaf mij alle tijd en ruimte om te ‘kneden’ met het orkest. Ik ben niet van het ‘dankjewel’. Maar als er één persoon is, die dat verdient, is het mijn vrouw Annie.” Na een innige omhelzing besloot hij glunderend: ‘Kom we gaan weer muziek maken.”