Algemeen

Leerling Bouwmensen Almelo in de herkansing

Sietse zet z’n zinnen op podium tijdens NK metselen in Brabant

REUTUM - Sietse Maathuis uit Reutum deed het helemaal niet zo slecht tijdens het NK metselen in ’23. Hij behaalde een zeer verdienstelijke vijfde plek. Prima prestatie vond menigeen, maar het zinde Sietse niet echt. Hij wil meer en gaat voor meer. Sietse kwalificeerde zich in december vorig jaar wederom voor de Nederlandse kampioenschappen metselen en doet 20 en 21 maart in de Brabanthallen van Den Bosch een heel serieuze gooi naar een podiumplek.

Ieder jaar wordt het Nederlands kampioenschap voor jonge vakmensen gehouden. Opleiders Bouwmensen Almelo (praktijk) en het ROC van Twente (theorie) vaardigen dit jaar Sietse Maathuis af voor het onderdeel metselen en Samuel Batenburg voor het timmeren. Samuel uit Vriezenveen is een ‘rookie’, hij doet voor het eerst mee aan het NK, maar Sietse brengt ondanks zijn jonge leeftijd (18 jaar) al wedstrijdervaring én heel veel trainingsuurtjes mee.

Sietse trad anderhalf jaar geleden in dienst bij het opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo en wordt sindsdien uitgeleend aan het leerbedrijf Steggink in Reutum. Hij komt uit een generatie van bouwvakkers en oefent het vak met passie uit. Daarom werd hij, ondanks gebrek aan veel ervaring, vorig jaar al geselecteerd voor het NK. In Amsterdam werd hij vijfde, maar baalde van die plek. ”Die wil ik niet weer.” Dus ging Sietse maanden geleden weer het trainingstraject van Bouwmensen Almelo in, samen met oud-docent metselen Alfons Koopman.

Instructeur Frank Hulskotte van Bouwmensen Almelo gunde Sietse vorig jaar de kans om een beetje wedstrijdervaring op te doen, maar vaardigt hem dit keer met vertrouwen op een goede eindscore af. Hulskotte: ”Sietse heeft niet zozeer één sterke punt, maar is in de hele breedte heel goed. Niet alleen metselen, maar ook inrichten van de werkplek, uitslag maken, werk uittekenen. Hij heeft zich ook echt op alle terreinen verbeterd.”

In de opmaat naar het NK traint Sietse 10 tot 12 weken bij Bouwmensen Almelo, metselt er de ene wedstrijdopdracht na de andere, loopt het werk kritisch na met zijn trainer en deed in Hardenberg mee aan de kwalificatie voor het NK. Hij moest er de poort van Gdansk maken. Dat ging goed, al had hij wel wat meer tijd kunnen gebruiken, zodat hij zijn stucwerk wat vlakker had kunnen maken, maar het leverde hem wel weer een plaats in de finale op. Hij kijkt er na zoveel weken trainen echt naar uit: ”Ik wil nu wel naar de wedstrijd.”

Het NK metselen (en andere beroepen) is op 20 en 21 maart in de Brabanthallen in Den Bosch. Maar daar eindigt het niet voor de deelnemers die op de hoogste trede van het podium eindigen. Zij mogen in september van dit jaar deelnemen aan de wereldkampioenschappen (World Skills) in Lyon, Frankrijk.