Algemeen

Aloysius jongensschool, klas van 1958

Vijf jaar na reünie volgt boekwerk en nieuwe reünie

GEESTEREN - In april 2018 was er een reünie van leerlingen van de Aloysiusschool uit Geesteren waar destijds aandacht aan werd geschonken in Op en Rond de Essen. Er bleek destijds dat er behoefte was om de reünie zo’n drie jaar later te herhalen. Door het coronavirus werd dat plan uitgesteld. In de tussentijd vroeg Frans ter Wee (oud-leerling Aloysius van 1958) iedereen om hun eigen levensloop op te schrijven. Dit vroeg hij ook aan familie van overleden klasgenoten en onderwijzers van toen. Ter Wee verzamelde de anekdotes en verwerkte het in een boekwerk dat iedereen heeft gekregen om te lezen en met de familie door te nemen. Op vrijdag 16 juni aanstaande is iedereen om 14.00 uur uitgenodigd bij Kottink in Geesteren samen verder te praten over het leven en wat van iedereen is geworden. “Reünie is niet alleen een woord, maar ook saamhorigheid, ook na 60 jaar”, aldus de auteur van het boekwerk. 

Frans ter Wee vertelt over hoe het boekwerk en de reünie tot stand kwam:

“In het archief van Heemkunde Geesteren kwam er een oude klassenfoto van de Aloysiusschool boven tafel. Het ging om de 5e klas van de jongensschool, jongens die in 1958 in de 1e klas zijn gestart, aangevuld met enkele instromers.

Na een speurtocht op Facebook en via het archief is het gelukt om de namen van alle personen op de schoolfoto te achterhalen, een hele klus.

De vraag: Waar is iedereen gebleven? Hoe is het leven tot nu toe verlopen?

Het is toch geweldig om iedereen na zoveel jaren terug te zien.

Het is interessant om te horen wat heeft iedereen na de lagere school heeft gedaan, de route van het leven tot aan de AOW.

Het was 28 april 2018; een fantastische middag met een reünie van 60 jaar na de lagere school.

Vooraf maak je een planning, achteraf hadden wij samen te weinig tijd om met elkaar te kletsen.

Meerdere klasgenoten gaven aan dat het zou mooi zijn dit te herhalen.

Om daar meer tijd voor te nemen heeft iedereen zijn levensverhaal opgeschreven, ook door familie van de veel te vroeg overleden klasgenoten is er een mooi naslagwerk ontstaan die veel communicatiestof kan doen opwaaien. Alle verhalen zijn in de volgorde van de foto verwerkt.

Ook zijn de leerkrachten van toen in het boekwerkje verwerkt;

Marie Maathuis was de juf van de 1e klas, de meesten van ons zijn gestart bij ‘juffrouw Marie’.

Stok, stofjas en sigaar waren kenmerkende attributen van haar, het uitdelen van een ‘striekerd’ op de eerste dag was om ons in het gareel te houden.

Na juffrouw Marie was Ellie Ankoné een verademing. Alleen al de lekkere geur die ze bij zich had was plezierig, haar creatieve lessen en toneelopvoering waren altijd een feest.

Ben Morshuis was de meester van de 3e en 4e klas, hij ging steeds met de 3e klas mee. Hij kon mooi vertellen en was geduldig bij de uitleg van de lesstof. Dat dhr. Morshuis een bijzondere man was blijkt uit de activiteiten die hij allemaal in zijn leven heeft gedaan en nog doet. Hij is oprichter van de Ben Morshuisstichting over de historie van Ootmarsum en hij houdt van traditie.

Meester Jan Langkamp was de meester van de 5e klas, hij is geruime tijd op de jongensschool geweest. Helaas is hij op vrij jonge leeftijd, nog voor zijn 50e levensjaar, overleden. Hij woonde in Vasse en voetbalde bij de plaatselijke club, voor ons natuurlijk ‘voer’ om te stoken.

Johan Braakhuis was meester van de 6e klas en later schoolhoofd. Braakhuis kwam uit Geesteren en was van de ‘varken kuper’. Er gingen diverse verhalen, de meeste jongens hadden een angst ontwikkelt omtrent ‘zijn manier om de klas in het gareel te houden’.

Een anekdote door Ben Morshuis; Toen hij op de scooter naar Geesteren kwam stond er een vrouw bij de poort (stofjas en sigaar). Zij opende de poort met de woorden: “Rie mae deur in de school ann de rechterkant hé het fietsenhok.” Ben ging eens van Ootmarsum via Vasse op de scooter Jan Langkamp voorbijging. Hij dacht: ‘dat is Jan, die komt te laat’. Hij remde af en zei: ‘pak mijn schouder vast, ik trek je wel’. Later zeiden ze tegen elkaar: ‘waarom trekken, kom maar achter op de scooter’. Zo stond Jan dagelijks aan de weg en nam Ben hem mee op de scooter.

Regelmatig was Jan aan de late kant, dan zat hij mopperend en kauwend op het ontbijt: op de scooter ‘verslapen’.”

Reünie, een woord met betekenis

“Het was 28 april 2018 inderdaad moeilijk op om de jongere gezichten van een naam te geven maar het is ons gelukt iedereen op te sporen”, vervolgt ter Wee zijn verhaal.

“De levensverhalen die iedereen geschreven heeft zijn zo divers, de keuzes (?) om een beroep te kiezen om zijn levensonderhoud te verdienen, of om verdere invulling van het leven te geven. De tijd van toen, heeft daar als je alle verhalen leest, een grote invloed op gehad.

De stilte aan de telefoon van de partners/familie van de helaas veel te vroeg overleden klasgenoten na het stellen van de vraag om een ‘levensverhaal’ was veelzeggend, wij bedanken dan ook de familie van Tonny van Benthem, Andre Stamsnieder, Alphons Haarhuis, Jan Blokhuis, Fons Leus, Gerard Peulken en Gerrit Leus (‘Guur Gait’). Zij zijn en blijven voor altijd onze klasgenoten van toen.

Thuis hebben wij de kans gekregen om de levensverhalen nog een keer te lezen en te delen met de familie. Door jullie inbreng lijkt het een bestseller te worden.

Wij hadden voor de reünie van 28 april 2018 afgesproken om nog een keer een reünie te herhalen en daarmee niet te lang te wachten omdat wij weten niet wat er komt. Over 2 jaar, maximaal 3 jaar? Het zijn er door allerlei bekende problemen 5 geworden, op vrijdag 16 juni is bij Kottink opnieuw een reünie voor de oud-klasgenoten van de Aloysiusschool. Wetende dat je aan de geplande uren niet genoeg hebt, zal de middag zeker tot in de late avonduren doorgaan”, aldus initiatiefnemer Frans ter Wee.

De leerlingen van toen staan op de huidige foto op dezelfde plek:

V.l.n.r.: Andre Nieuwmeijer, Jan Haarhuis, Frans ter Wee, Frans oude Voshaar, Johan Gering, Jan Lenferink, Theo oude Nijhuis, Theo Hemmer, Alphons klein Haarhuis, Hennie Voshaar, Hennie Leus, Gerard Velthuis, Alphons Haarhuis, Harrie Nobbenhuis, Leo Hemmer, Bennie Kroeze, Karel Masselink, Jos Kruse, Frans Kokhuis, Gerard Ghering, Gerrit oude Wesselink, Hans Potijk, Huub Haselbekke, Marinus Hemmink, Gerrit Bekhuis, Theo Waayer, Henk Haarhuis, Harrie Olimulder en Bennie Egberink.