Sport & Vrije tijd

Arnold Bruggink komende 3 jaar technisch directeur FC Twente
Hij begon met voetballen bij amateurclub Stevo in Geesteren

GEESTEREN - Arnold Bruggink begon met voetballen bij amateurclub RKVV STEVO uit Geesteren, Bruggink gaat nu Jan Streuer opvolgen bij FC Twente als technisch directeur. Op 27 februari 1994 op 16-jarige leeftijd maakte Bruggink zijn debuut als voetballer, in de eredivisie, bij FC. Twente. In seizoen 1999 / 2000 beleefde Bruggink zijn productiefste seizoen bij PSV. Tevens werd hij uitverkozen tot talent van het jaar. Verder speelde hij voor Real Mallorca, sc Heerenveen en Hannover 96. Arnold is de recordhouder voor wat betreft het aantal wedstrijden voor de oudste jeugd van Oranje. Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal maakte Bruggink op 2 september 2000 zijn debuut voor het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiewedstrijd in Amsterdam tegen Ierland. Tegen Spanje speelde hij zijn tweede en tevens laatste interland voor het A-elftal. In oktober 2010 tekende Bruggink voor de tweede keer een voetbalcontract tot het einde van het seizoen bij FC Twente. Het werd tevens zijn laatste contract. In de zomer van 2011 zette Bruggink een punt achter zijn carrière als voetballer. Bruggink ging vervolgens aan de slag als analist bij FOX Sports, het huidige ESPN. Afgelopen vrijdag bevestigt directeur van FC Twente Paul van der Kraan op de clubwebsite. Arnold Bruggink is vanaf 1 juli de technisch directeur bij FC Twente.

Op bijgaande foto, kijkt Arnold Bruggink toe, tijdens een clinic bij RKVV STEVO. Foto: Clemens Brughuis

Van RKVV STEVO naar FC Twente

Bruggink werd door FC Twente gescout in de jeugd van RKVV STEVO uit Geesteren. Hij doorliep de jeugdopleiding bij FC Twente en maakte in het seizoen 1993/94 op 27 februari 1994 op 16-jarige leeftijd zijn debuut voor de club onder Rob Baan. De tegenstander was Go Ahead Eagles. Bruggink werd na 68 minuten vervangen door Daniël Nijhof in het duel dat in een 1-1 gelijkspel eindigde. In zijn eerste seizoen kwam Bruggink tot negen Eredivisie-duels, waarin hij viermaal doel trof. In zijn tweede seizoen in de hoofdmacht kwam hij onder de nieuwe trainer Issy ten Donkelaar 27 maal in actie. Dat seizoen scoorde hij negen doelpunten voor de club. In zijn derde seizoen kreeg Bruggink wederom met een nieuwe trainer te maken toen Ten Donkelaar halverwege het seizoen een stapje terug deed. De Duitser Hans Meyer maakte het seizoen af. Voor Bruggink was het zijn succesvolste seizoen tot dan toe bij FC Twente. Hij speelde 32 competitieduels en scoorde 12 maal voor de club. Seizoen 1996/97 werd het laatste seizoen bij FC Twente voor Bruggink. Hij besloot zijn aflopend contract niet te verlengen en tekende uiteindelijk bij topclub PSV. Hij speelde onder Meyer dat seizoen 31 duels, waarin hij negen doelpunten scoorde, waarna hij transfervrij vertrok.

Talent van het jaar

Bij PSV won Bruggink bij aanvang van zijn eerste seizoen direct de Johan Cruijff Schaal met de club. Zelf speelde hij dat seizoen 25 competitieduels en scoorde negen maal. Ook in zijn tweede seizoen werd de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In seizoen 1999/2000 beleefde Bruggink zijn productiefste seizoen bij de club. In dertig wedstrijden scoorde hij 19 doelpunten. Hiermee had de aanvaller een belangrijk aandeel in het behaalde landskampioenschap. Tevens werd hij uitverkozen tot talent van het jaar. Uiteindelijk won Bruggink in zes seizoenen PSV driemaal het Landskampioen Nederland en viermaal de Johan Cruijff Schaal.

Twee keer een avontuur in het buitenland

In seizoen 2003/04 koos Bruggink voor een avontuur in het buitenland. Hij tekende een contract bij het Spaanse Real Mallorca. Hij speelde 26 competitieduels voor de club en maakte daarin zeven treffers. Toch zou Bruggink maar één seizoen voor de Spanjaarden spelen. Hij keerde weer terug naar Nederland. In Nederland vond Bruggink een nieuwe club in sc Heerenveen, die hij verkoos boven zijn oude club FC Twente, die ook belangstelling had. Hij speelde twee seizoenen voor de Friezen, waar hij in 53 competitieduels zeven treffers maakte. In seizoen 2006/07 koos Bruggink wederom voor een avontuur in het buitenland. Ditmaal tekende hij bij het Duitse Hannover 96. Hij speelde vier seizoenen voor de club, waar hij zich opwerkte tot aanvoerder van de ploeg. In zijn laatste seizoen bij de club kregen hij en zijn ploeggenoten een enorme klap te verwerken toen doelman Robert Enke uit het leven stapte. Het seizoen verliep verder dramatisch en uiteindelijk wist de ploeg ternauwernood degradatie te voorkomen. In totaal speelde Bruggink 111 competitieduels voor de club en scoorde twintig keer. Doordat zijn contract afliep werd hij transfervrij. In oktober van 2010 meldde Bruggink zich bij zijn oude club FC Twente op de training in de hoop een contract af te dwingen. Aan het eind van die maand tekende hij een eenjarig contract bij de club. Op woensdag 27 oktober maakte Bruggink zijn rentree bij FC Twente in het competitieduel tegen Willem II. Groot was zijn inbreng in het seizoen echter niet. Slechts zeven duels speelde Bruggink mee. Wel won hij met de club dat jaar nog de KNVB beker, alvorens hij aan het eind van het seizoen aankondigde een punt achter zijn loopbaan als voetballer te zetten.

Recordhouder oudste jeugd van Oranje

Bruggink speelde daarnaast 31 duels voor Jong Oranje, waarin hij vijftien maal scoorde. Hierdoor staat hij met Roy Makaay tweede op de eeuwige topscorerslijst van het elftal achter Klaas-Jan Huntelaar en is hij recordhouder voor wat betreft het aantal wedstrijden voor de oudste jeugd van Oranje. Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal maakte Bruggink op 2 september 2000 zijn debuut voor het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiewedstrijd in Amsterdam tegen Ierland. Hij viel in de 61e minuut in voor Richard Witschge. Het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Tegen Spanje speelde hij zijn tweede en tevens laatste interland voor het A-elftal. Hij speelde 58 minuten mee in het met 1-2 gewonnen duel.

Technisch directeur van FC Twente

Na zijn voetbal loopbaan was Bruggink vaste analist bij Fox Sports Eredivisie daarna ESPN geheten. In 2020 werd hij ook co-commentator bij wedstrijden uit de Bundesliga bij Fox Sports. Onlangs maakte algemeen directeur van FC Twente Paul van der Kraan in de wekelijkse nieuwsbrief officieel bekend dat Arnold Bruggink (45 jaar) de nieuwe technisch directeur van FC Twente gaat worden. Van der Kraan schreef dat Bruggink per 1 juli het stokje van Jan Streuer gaat overnemen, maar vanaf medio maart al aan de slag gaat bij FC Twente. Bij ESPN reageert Bruggink op het nieuws. "Er is nog niet zo heel veel gebeurd, ik heb nog niet gesproken met FC Twente, maar ik wist wel van dat persbericht. Ik wist wat erin zou staan en ik heb er mijn goedkeuring aan gegeven", zegt Bruggink. In de nieuwsbrief schreef Van der Kraan dat hij verwacht dat het snel rond zal komen met de nieuwe technisch directeur. Bruggink: "Dan gaat het vast goed komen. Er stond 'medio maart' in het bericht. Maar eigenlijk is het al enigszins begonnen. Vanaf begin maart ga ik er vol in. Ik heb ook met Diederik, de baas van ESPN gesproken. Dan houdt het voorlopig op, mits alles goedkomt", aldus de aanstaand technisch directeur van FC Twente. Afgelopen vrijdag bevestigt Paul van der Kraan op de clubwebsite. Arnold Bruggink is vanaf 1 juli de technisch directeur bij FC Twente. Arnold tekent een contract tot medio 2026 bij onze club. Bruggink volgt met ingang van het nieuwe seizoen Jan Streuer op en is vanaf 1 maart al werkzaam voor FC Twente. Arnold heeft sinds vorig jaar binnen alle afdelingen van de club en binnen de Academie meegelopen. We wensen Arnold veel succes bij FC Twente! Wat wil Bruggink bereiken met FC Twente? "Bruggink mijn eerste idee is alleen nog maar: ik wil zo snel mogelijk met Jan Streuer mee. Hij blijft in ieder geval tot 1 juli technisch directeur en hopelijk blijft hij langer, ieder geval tot 1 september. Er bestaat geen ideaal moment, want er verandert altijd wel wat." Bruggink kijkt in ieder geval reikhalzend uit naar de toekomst. "Ik realiseer me dat er zeker iets gaat veranderen ten opzichte van wat ik nu doe, maar daar heb ik de energie voor en kijk ik naar uit", besluit hij.