Sport & Vrije tijd

Bibi Trip en Thijs van der Waaij winnen regionale kwartfinale van de Voorleeswedstrijd

TUBBERGEN - Bibi Trip van basisschool De Huve uit Almelo en Thijs van der Waaij van De Optimist uit Borne hebben op vrijdag 10 maart de regionale finale van Noordoost-Twente gewonnen. Thijs ging helemaal uit zijn dak: “Yes, ik heb gewonnen en mag door!” en Bibi was helemaal verbaasd: “Oh, dit heb ik niet verwacht, ik moet nog even bijkomen”. De winnaars zullen op 6 april in Nijverdal de regio vertegenwoordigen in de provinciale finale. Wellicht wordt een van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2023! 

Acht voorlezers

De acht kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Ina van der Beek uitgenodigd om plaats te nemen in de voorleesstoel op het podium. Bibi Trip mocht de spits afbijten. Vervolgens kwamen David van Laar van de Kluinveenschool uit Wierden, Hanna Nijland van de Wiekslag uit Tubbergen, Isabel de Gunst van de Zevenster uit Denekamp, Donne Kamphuis van de M.L. Kingschool uit Denekamp, Thijs van der Waaij, Sophie Kristen van de Plechelmusschool uit De Lutte en Marinde Leerkotte van De Kubus uit Almelo aan de beurt. Iedereen las een stukje voor uit een zelfgekozen boek en daar waren ze goed in. Ze hadden het fragment ook al voorgelezen tijdens de voorrondes op school en in hun gemeente.

Het juryoordeel

Terwijl ballonnenartiest Tineke Post het publiek vermaakte, trok de jury, bestaande uit Annemiek Fix (docent Nederlands), Jeannette Hofman (coördinator Geletterde Samenleving) en Ellen aan de Stegge (schoolmaatschappelijk werker) zich terug. Zij hadden een enorm zware taak aan om twee beste voorlezers te kiezen, de lat ligt steeds hoger, maar na een spannend halfuurtje kwam eindelijk het verlossende woord: Thijs van der Waaij en Bibi Trip werden als beste voorlezers uitgeroepen.

Thijs van der Waaij

“Thijs, wat had jij een goede inleiding. Je las voor uit het boek Koning Snert van Tosca Menten. Het verhaal speelt zich af in Woerden en wat leuk om te horen dat jij in Woerden hebt gewoond. Een heel leuk fragment, wij kregen meteen zin in een kop erwtensoep. Je hebt ons helemaal meegenomen in het verhaal en je mimiek was uitstekend. En je bent vandaag ook nog jarig, wat een mooi cadeautje. Gefeliciteerd!!” 

Bibi Trip

“Bib, jij mocht als eerste plaats nemen op het podium. En dat is niet makkelijk, want je weet niet hoe de anderen het doen. Je hebt gekozen voor een fragment uit het boek: Cyberboy van Tanja de Jonge, een heftig verhaal over Kevin, die twee jaar geleden afscheid heeft genomen van zijn beste vriend Bjorn, die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Je vertelde dat je verkouden was, maar dat hebben we niet gemerkt. Je hebt ons en het publiek helemaal meegevoerd in het verhaal. Heel knap gedaan!”

De regionale voorleeswedstrijd Noordoost-Twente vond plaats in ’t Oale Roadhoes in Tubbergen en de organisatie was in handen van Bibliotheek Tubbergen.