Sport & Vrije tijd

Carnavalsnoabers maken kennis in sleuteldorp Harbrinkhoek

HARBRINKHOEK - Met een fraai, historisch decor als achtergrond poseerden de carnavalshoogheden van de gemeente Tubbergen afgelopen zondag voor de traditionele foto. De laatste keer dat het blauwe carnavalsbloed samen werd vereeuwigd was in 2020 in Reutum. Vanwege corona kon de jaarlijkse samenkomst de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Ditmaal was sleuteldorp Harbrinkhoek de gastheer. In residentie Kampkuiper maakten de carnavalsnoabers nader kennis en werden de onderscheidingen uitgereikt. 

Van feest naar foto naar feest

Het carnavalsgedruis is voor de meeste hoogheden inmiddels begonnen. De koele decemberlucht aan de Achterlandweg, waar de foto werd gemaakt, was dan ook een welkome opfrisser na een avond feest vieren. Zo kregen sleutelprins Frans en zijn adjudant Koen uit Harbrinkhoek daags voor de kennismaking een boog voor het huis geplaatst. Jeugdprins Koen en adjudant Hidde van de Tubbergse Schaop’nköpkes hadden er net een paar uur hun Sjaapfeest opzitten, De Pin’n uit Reutum waren nog aan het bijkomen van hun 55-jarige jubileumfeest vrijdagavond en prins Robin en sik Nico waren slechts een paar uur tevoren officieel gepresenteerd als 47e hoogheden van de Spekscheeters uit Vasse. Vol goede moed liet het kleurrijke gezelschap zich fotograferen om vervolgens koers te zetten richting residentie Kampkuiper voor het vervolgprogramma.

Eerbetoon aan Spekscheeter Jan Nijhuis

Voordat de feestelijkheden losbarstten werd er door vorst Rob Silder van de Spekscheeters stil gestaan bij het overlijden van hun oud-sleutelprins Jan Nijhuis. “Jan was een markant persoon binnen onze vereniging”, sprak de vorst. “Hij heeft veel voor de club betekend en was een vaste buutreedner tijdens de gemeentegala’s. Daarvoor mocht Jan veel applaus ontvangen. Ik wil nog een keer een daverend applaus voor deze geweldige Spekscheeter.” Het respect voor Jan Nijhuis klonk vervolgens door in een lange, staande ovatie. 

‘Geweldig dat het weer kan’

Namens het college van gemeente Tubbergen waren wethouders Ursula Bekhuis en Hilde Berning en gemeentesecretaris Jolande Scholten aanwezig. “Welkom allemaal vandaag bij deze bijzonder bijeenkomst”, richtte wethouder Berning haar woord tot de aanwezigen. “Wat is het geweldig dat het weer kan.  Dat we met alle verenigingen bij elkaar zijn vandaag.” Veel hoogheden moesten lange tijd zwijgzaam wachten op hun presentatie. Zoals prins Gilbert en zijn rechterhand Arjan van de Alberger Bökke. “Vorig jaar oktober ben ik gevraagd”, liet Gilbert weten. “De opkomst stond eind november gepland. Vanwege de coronamaatregelen besloten we om de bekendmaking door te schuiven naar dit jaar.”

Persoonlijke onderscheidingen

Vastbesloten om er een onvergetelijk carnavalsjaar van te maken, overhandigden de Tubbergse hoogheden elkaar vervolgens de onderscheidingen. De metalen medailles vertellen op symbolische wijze persoonlijke wetenswaardigheden over de hoogheden. Op het kleinood van de kersverse Vasserse carnavalsleiders prijkt onder meer een piano. “Ik ben muzikant en samen met Nico speelden we ruim twintig jaar in dweilorkest de Spekhesten”, legde prins Robin uit. “De sleutel staat voor mijn montagebedrijf en de schaatsen refereren aan de ijsbaan waarvan we allebei bestuurslid zijn.”

Onder toeziend oog van sleutelprins Frans en adjudant Koen bleef het zondagmiddag nog lang gezellig in residentie Kampkuiper.

Fotograaf: Patrick Hegeman Fotografie