Sport & Vrije tijd

Molenaar Jan Jansen 80 jaar!

GEESTEREN - Het was tijdens de bestuursvergadering van maandag 14 november 2022. Carnaval 19 februari: wie doet er mee? “Ik kan niet” zei Jan, en heel zachtjes erachter aan: dan ben ik jarig. Gelukkig dacht Jan, dat laatste heeft niemand gehoord. Zo belangrijk is het niet dat ik tachtig wordt. 80 jaar, top fit in lijf en hoofd, ruim 40 jaar verbonden aan de Grote Geesterse Molen, en dan niet belangrijk?!

Dit was het begin van het broeden. Hoe kunnen we Jan in het zonnetje zetten? Cadeaus vindt ie maar niks. Al helemaal niet “als het stof gaat happen in of op de kast” liet Jan zich ontvallen. Molenaars en MIO’s (Molenaars in opleiding) staken de koppen bij elkaar. 40 Jaar instructeur betekent ook zo’n 60 MIO’s die opgeleid zijn. Dat betekent toch gauw een menselijke investering van gemiddeld 2 jaar per MIO. Kunnen we daar iets mee??

Goede raad was duur: laten we beginnen te informeren bij zijn kompaan en mede-molenaar Wim. En zowaar, een prachtige geschiedenislijst kwam tevoorschijn van alle MIO’s met telefoonnummers. Grappig, niets voor Wim om zo’n lijst te hebben! Dat bleek later ook te kloppen, want deze lijst kwam van Jan zelf. Oei, zou Jan argwaan krijgen? Opnieuw de koppen bij elkaar, jongens, waar beginnen we aan? Het moet wel leuk blijven, want iedereen bellen betekent ongetwijfeld een opkomst van 80%. Voor je het weet heb je 50 man over de molenvloer. Maar dan heb je wel een leuke ochtend! Een actie lijst volgde. Iedereen kreeg een stuk van de bellijst en zoals verwacht, bijna iedereen reageerde enthousiast! Natuurlijk, voor Jan komen we!

De basis voor een leuke ochtend was er. Het actieplan werd uitgebreid: Veel koffie was nodig, iedereen lust krentenwegge, een toilet voor de dames, parkeergelegenheid en tja, winters weer betekent een beroep doen op de schuur van de Familie Kienhuis. De vrouw van Jan, Olga benaderd; waar kunnen we Jan een plezier mee doen? KUMI kwam gelijk als antwoord. Wat is dat? Een project in Uganda waar onze dochter bij betrokken is.

Top, daar kunnen we iets mee.

Zaterdag 18 februari, de dag breekt aan. Jan stapte een beetje schichtig uit de auto met 2 mooie, sterke vrouwen ter ondersteuning. “Oei… wat staat me te wachten?, Ik ga een ochtend tegemoet waar ik geen controle over heb

en das niks voor mij. Tuurlijk, wat vlaggen, versiersels en een uitdagend laken met een stoere tekst….maar verder?

Hé, daar is Bert met zijn vrouw, wat moeten die hier? En daar heb je Josephien, Jos, en daar is Hans, en .. en.. “

In no time stond Jan in het middelpunt van zijn eigen geschiedenis. Zeker 50 personen hebben gehoor gegeven aan de oproep om hun waardering voor Jan kenbaar te maken en hem te feliciteren. Jan, we kennen je goed genoeg om te durven stellen dat je een leuke ochtend hebt gehad. Gefeliciteerd.

De ochtend werd afgesloten met een voortreffelijke lunch verzorgd door Marina en Harold in “De Molen”. Enorm bedankt Jan en Olga. Lachend en voldaan keerden we huiswaarts. Jan, bedankt dat je er altijd bent en dat iedereen

zich thuis voelt. Olga, dank je wel dat je Jan elke zaterdag laat gaan, ook als je andere plannen hebt. Oh ja, en KUMI dan? KUMI kan zich verheugen op een mooie bijdrage, zonder twijfel goed besteed. Op naar jullie volgende lustrum volgend jaar…

De Grote Geesterse Molen