Sport & Vrije tijd

Nederlandse veldselectie EK klootschieten bekend

TUBBERGEN - Zaterdag 9 maart werden de laatste twee kwalificatiewedstrijden voor het onderdeel veld & zetten gegooid. KV Zwolle was gastheer en had zichtbaar energie gestoken in het optimaal prepareren van de veldbaan. Aan de omstandigheden kon het dus niet liggen, een ideaal recept voor eerlijke en spannende wedstrijden die uiteindelijk de EK-selectie tot resultaat zouden hebben. Tijdens het hemelvaartsweekend zullen alle geselecteerde sporters individueel tien schoten op het onderdeel veld gooien tijden de Europese Kampioenschappen in Duitsland. Daarnaast zullen de resultaten per categorie ook opgeteld worden als teamresultaat. 

Jeugd

Voor de jeugd zijn deze selectiewedstrijden vaak het spannendst. Niet alleen bij de jeugdleden zelf, maar ook bij de ouders en begeleiders is de spanning zichtbaar. Bij de jongens is Max oude Engberink (KV Vooruitzicht) de kopman geworden van de jongensploeg. Hij vergaarde in de afgelopen selectiewedstrijden de meeste punten door vijf wedstrijden te winnen. Ook Mike Scholtenhave (KV Ons Streven), Leon Heerink (KV Oud Ootmarsum) en Cisse Luft (KV De Brink) zullen tijdens het EK uitkomen voor Nederland. Allen Cisse heeft van deze vier jongens EK-ervaring, hij was er in 2022 in Duitsland ook bij en werd toen vijfde.

Bij de meisjes was Lotte Telgenhof oude Koehorst (KV Reutum) al voorafgaand aan de laatste wedstrijddag zeker van haar veldtitel. Zij wist alle selectiewedstrijden winnend af te sluiten is dus ook één van de favorieten tijdens het EK. Dylana Bijen (KV Reutum) en Evy oude Engberink (KV Vooruitzicht en zusje van Max) maken het meisjesteam compleet door op de laatste wedstrijddag beiden een tweede plaats te behalen achter Lotte. Alle drie meiden zullen hun debuut maken op vrijdag 10 mei op het veld, een prachtig moment waar nu al reikhalzend naar uitgekeken wordt.

Senioren

Bij de senioren hebben de meeste sporters al een EK meegemaakt. Zij kunnen de jeugdleden mooi op sleeptouw nemen en hen begeleiden naar een mooi resultaat. Rob Scholten (KV Niej Haarbig en Europees Kampioen van 2018) deed tijdens de selectiewedstrijden wat hij moest doen. Hij won met overmacht de selectiewedstrijden en zal als kopman van het Nederlandse veldteam afreizen naar Duitsland. Mark oude Luttikhuis (KV Mander) werd tweede in de selectiewedstrijden en gaat op voor zijn negende EK op rij, een unieke prestatie!

Bart Kamphuis (KV Mander), Michiel Ruël (KV Lattrop-Breklenkamp), Laurens Maseland (KV De Toekomst), William Hobbelink (KV Beunignen), Mark Tijkorte (KV Mander), Sven Olde Keizer (KV De Toekomst), Luuk Zanderink (KV Beuningen) en Bas Senger (KV Beuningen) zullen ook vol trots de nieuwe, oranje trainingspakken aantrekken en zich van hun beste kant laten zien tijdens het komende EK. Van deze heren zal alleen Sven debuteren, de anderen hebben al EK-ervaring in voorgaande edities.

Regerend Europees Kampioene Silke Tulk (KV Kleine David) maakte tijdens haar selectiewedstrijden ook geen fouten en zal als kopvrouw richting het EK afreizen om haar titel te verdedigen. Suzan Zieverink (KV ’t Broek) pakte de tweede plaats, net als op het afgelopen EK. Imke Haring o/g Brugger (KV Vooruitzicht), Maaike Haamberg (KV De Toekomst) en Britt Rolink zijn ook zeker van een plek binnen het damesteam. Een shoot-out zal nog moeten uitwijzen of Kim Schurink (KV De Toekomst) of Sophie Koebrugge (KV Niej Haarbig) de laatste plek binnen het team weet te bemachtigen.

Zetten

Het zetten is tijdens het EK al jarenlang een onderdeel dat door de Duitsers gedomineerd wordt. Bij dit onderdeel wordt er met een kleinere, maar zwaardere kloot gegooid en wordt alleen de afstand gemeten die de kloot door de lucht heeft afgelegd. De Duiters maken gebruik van een schans of van de zogeheten discusdraai om de kloot zover mogelijk weg te gooien. De sporters uit de veldselectie zullen normaliter ook deelnemen aan het onderdeel zetten, tenzij er een specialist in de straatselectie zal zitten. Patrick en Suzan Zieverink, broer en zus uit Ruurlo, wisten dit onderdeel bij de senioren te winnen. Bij de mannen zat de top-5 binnen twee punten van elkaar. Patrick wist de laatste wedstrijd winnend af te sluiten en daardoor ook de eindoverwinning op te eisen. William Hobbelink, Rob Scholten en Luuk Zanderink eindigden gezamenlijk op de tweede plaats, Mark oude Luttikhuis werd vijfde.

Bij de dames waren het Suzan Zieverink en Silke Tulk die met elkaar het gevecht aangingen. Tijdens de voorlaatste wedstrijd won Zieverink met een verschil van slechts 45 centimeter en pakte daarmee de volle punten. Tijdens de laatste wedstrijd was het zowaar nog spannender en het verschil slecht 10 centimeter in het voordeel van de Ruurlose. Hierdoor won zij drie van de vier selectiewedstrijden en zal zij als kopvrouw voor het onderdeel zetten deelnemen aan het EK. Cisse Luft wist bij de jongens dit onderdeel te winnen, Lotte Telgenhof oude Koehorst liet zien dat zij een klasse apart is bij de meisjes en pakte op het zetten ook de volle winst.