Sport & Vrije tijd

Marriet Smit-Hoekstra maakt het Europees kampioen het meest lastig

Steve Guerdat de gedroomde winnaar

GEESTEREN - Het vijftigjarige CSI Twente kreeg zondag met Steve Guerdat de gedroomde winnaar. De Zwitser, die vrijdag met Looping Luna ook al de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs om de Equestrian Park Erve Maathuis Prijs had gewonnen, herhaalde die prestatie in de hoofdrubriek over 1,55 meter met barrage.

Steve Guerdat met Looping Luna onderweg naar zijn tweede zege bij het CSI Twente van 2024.
Steve Guerdat met Looping Luna onderweg naar zijn tweede zege bij het CSI Twente van 2024.

Europees kampioen Guerdat ging als derde starter de barrage in. Met zijn tijd van 36,65 seconde bleef hij ook voor de overige twaalf kandidaten voor de eindzege die na hem kwamen buiten bereik. Marriet Smit-Hoekstra imponeerde met een knappe tweede plaats op haar bruine ruin Duco Z. De derde plek was voor de Ier Denis Lynch met de bruine ruin Mr. Bombastic.

Jur Vrieling verzekerde zich als eerste starter in het veld van zestig deelnemers met Jordain VDL van de vijfde positie. Weite Oldenziel werd tiende met Ofichem’s Finn en Gerco Schröder als oud-winnaar en enige regionale vertegenwoordiger in de extra rondgang tiende met Jackpot.

Een kwart foutlozen

Het zag er aanvankelijk bepaald niet naar uit dat de barrage ‘slechts’ vijftien kandidaten zou tellen. Van de eerste tien starters bleven er namelijk al zes foutloos op het toch zeker niet gemakkelijke parcours van de Duitser Stefan Schäfer. Mogelijk had een wat scherpere maximale tijd voor een nog wat strengere selectie gezorgd. Uiteindelijk haalde precies een kwart van de combinaties de tweede ronde, waarin de prijzen werden verdeeld in de wedstrijd, die een hoog niveau haalde. Onder anderen oud-winnaars als Markus Beerbaum, Bertram Allen en Jurgen Stenfert waren er aan de kant getuige van.

Steve Guerdat keek begrijpelijk uiterst vooldaan terug op zijn rentree in Geesteren na een afwezigheid van tien jaar. “Als je eerst een kwalificatie wint en dan ook nog de Grote Prijs kun je natuurlijk niet anders dan tevreden zijn. Looping Luna deed het fantastisch.”

Voor Guerdat was het CSI Twente een geslaagde tussenstop op weg naar Aken en Parijs. Daar moet zijn topper Dynamix de Belheme de hoge verwachtingen waarmaken. “Natuurlijk is het mijn doel daar een medaille te halen”, aldus de Olympisch kampioen van 2012. “Maar er zijn veel ruiters die dat ook willen. Ik kan alleen mijn stinkende best doen en me heel goed voorbereiden. De komende weken is het een kwestie van fijn slijpen. Hopelijk kan ik in Parijs het beste van mezelf laten zien.” Om vervolgens snel koers te zetten naar Schiphol om op tijd zijn vliegtuig te halen.

Absoluut niet verwacht

Nummer twee Marriet Smit-Hoekstra kon haar geluk niet op met de tweede plek tussen twee absolute wereldtoppers. De amazone uit het Friese Mildam: “Dit had ik absoluut niet verwacht. Ik was al heel blij dat ik de drie ster mocht rijden, het is meestal al moeilijk daar tussen te komen. Dat ik de eerste dag nul reed in het 1,50 was al super fijn. Duco is van nature supersnel. Ik moet er op letten dat ik hem zeg maar niet voorbij rijdt. Hij heeft een fantastische instelling, maar laat zich nooit de les lezen. Ik moet hem het idee geven dat hij het zelf mag doen. Gelukkig weet ik onderhand wel veel van zijn nukkigheden en merk ik dat we van elke wedstrijd leren. Hij is super te pas en geeft alles, daar ben ik heel dankbaar voor. Hij is al zes jaar part of the family.”

Ze genoot van de piste waarop ze zich mocht manifesteren. “Ik vind het zó mooi op gras, dat heeft echt mijn voorkeur. Daar kan ik echt van genieten, zeker als het er zo goed bij ligt als hier.” Over haar ambities is ze helder. “Het is voor mij niet mogelijk om bijvoorbeeld de Olympische Spelen te halen. Als ik dit een keer per jaar mag doen zou het al geweldig zijn, daar leef ik van. Een keer in het Oranje zou absoluut een droom zijn. Ik geniet ervan dat ik een goede moeder mag zijn, dat we kunnen leven van onze sportstal en dat ik dingen mag meemaken zoals vandaag.”

‘Kleine’ Grote Prijs

De Grote Prijs van het CSI1* Twente kwam in handen van de Engelse ruiter Joshua Hutchins met de tienjarige bruine merrie Jill Donna (v. Zambesi TN). Achter de Duitse amazone Kathrin Stolmeijer met Zimes Square legde Gerco Schröder beslag op de derde plaats met zijn acht jaar oude bruine merrie E Liberty of Dalwhinnie Z.

Ook de posities vier tot en met zeven werden bezet door Nederlandse deelnemers. Die waren voor achtereenvolgens Yfke Priem met de negenjarige bruine ruin Kessel Hx (v. Cardento 933), Estelle Slingerland met de vijftien jaar oude bruine ruin Fabulous (v. Harley), Jessie Wiefferink met de zesjarige bruine merrie Noble Ami (v. Comthago VDL) en Ashley Spiele-te Wierik met de achtjarige bruine merrie Lady-Rubertha (v. Glennfiddich).

De eerste rubriek van zondag zit er ondertussen alweer op. In de strijd om de Horse & Country Prijs eindigde Steven Veldhuis met de achtjarige bruine ruin Larado O (v. Grandorado TN NOP) als tweede. De zege was voor de Duitser Daniel Lahmann met Monty Python de l’Amitie. Hessel Hoekstra bezette de vijfde positie met de negenjarige bruine ruin Kansas VDL (v. Arezzo VDL). Thijmen Vos finishte op de zevende plek met de acht jaar oude voshengst Lemmie van de Bisschop (v. Mylord Carhago), Amke Bekhuis als tiende met de hengst Endvot (v. Wietvot).