Uitgaan & Cultuur

5e Shantykorenfestival Tubbergen is een feestje voor koren en publiek

TUBBERGEN - Verspreid over drie podia lieten negen shantykoren  afgelopen zondag van zich horen tijdens de vijfde editie van het Shantykorenfestival. Dat de zeemansliederen een aanstekelijke werking hebben was overduidelijk. Bezoekers zongen me een liepen een polonaise. Shantykoor de Schuytenvaerders, dat het event organiseert in samenwerking met de OHT, is dan ook dik tevreden over het verloop van de eerste lustrumeditie. Sinds een aantal jaren is ook de combinatie met het Zomerevent, dat vanaf dit jaar verder gaat als Hollands Festival, in hartje centrum een groot succes.

Een bijzondere gastzanger meldde zich voor aanvang van het Shantykorenfestival. Na zijn woord van welkom zong burgemeester Anko Postma samen met een Schuytenvaerder de klassieker: ‘Daar bij die waterkant’ wat hem een daverend applaus opleverde.

Koren doen inspiratie op bij elkaar

De spontane actie van de burgemeester is tekenend voor de rest van de dag. Die laat zich in het kort omschrijven als vrolijk, gezellig en meezingen onder het genot van een hapje en drankje. Koren die op de planken staan, zetten zich met ziel en zaligheid in om het publiek te vermaken. De andere zangers en zangeressen kijken en luisteren naar de liederen die collega koren ten gehore brengen. “Erg leuk festival. Aardige mensen ook in Twente”, vindt Hamp van de Kamp van shantykoor Het Roer Om uit Barneveld. “We zijn met 45 zangers en treden zo’n twintig keer per jaar op. Het is de eerste keer dat we deelnemen aan het Shantykorenfestival in Tubbergen. Maar ik hoop dat het niet de laatste keer is.”

Van de Kamp luistert op het Raadhuisplein naar het optreden van de Tubbergse Schuytenvaerders. Hierna is podium voor ‘Het Roer Om’. Hebben de Barnevelders zelf nog inspiratie opgedaan voor uitbreiding van hun repertoire? “Ik hoorde een lied dat ging over de Tsunami in Japan. Dat maakte wel indruk. Misschien gaan wij dat in de toekomst ook zingen.”

‘Uit het leven gegrepen’

Gerrit Schuur van shantykoor De Ermeluiden uit Ermelo is vooral onder de indruk van de Duitstalige nummers die hij hoort. “Tubbergen is dicht bij de Duitse grens, dan kies je misschien eerder voor nummers in het Duits”, vermoedt hij. “Ik vind het heel mooi klinken. Het zou wel een wens van mij persoonlijk zijn om met De Ermeluiden ook een lied in het Duits te zingen.”Dan is het showtime voor het koor uit Ermelo. “Prachtig”, vindt Santje uit Tubbergen de muziek die vandaag door de straten van Tubbergen klinkt. “De liederen zijn uit het leven gegrepen.”

“De melodie, de teksten, die wekken een bepaalde nostalgie op”, zegt haar echtgenoot Ben. Het klinkt inderdaad heel levendig.” Ook voor het podium aan de Almeloseweg is er volop leven in de brouwerij. De dirigent van het zingende koor, draait zich regelmatig om zodat hij ook het publiek kan dirigeren. Dat zingt en klapt vervolgens enthousiast mee.

Elk jaar meer bezoekers

De weersomstandigheden zijn deze zondag perfect voor het evenement. Het toegestroomde publiek vermaakt zich dan ook kostelijk. “Het Shantykorenfestival trekt elk jaar meer bezoekers”, laat Theo Bloeme namens de Schuytenvaerders weten. “Ik denk dat ’t het drukst bezochte dag-evenement is in Tubbergen. Nadat het welkomstwoord van onze voorzitter Koos Prins, hield ook burgemeester Postma een toespraak. Dat deed hij op zijn eigen, ludieke manier. Namelijk door zelf het lied, ‘Daar bij die waterkant’ te zingen. Erg leuk. Deze vijfde jaargang is meer dan geslaagd.”