Uitgaan & Cultuur

Goudvondst, nederzettingen en verdwenen buurtschap in boeiende lezing ‘Goudschat van het Springendal’

HEZINGEN - Op de zondagen 20 en 27 augustus aanstaande houdt Annette Brunninkhuis-Weersink de lezing ‘Goudschat van het Springendal’, om 10.00 uur op Landgoed Oude Brunninckhuis. De lezing gaat over de Goudschat die in februari 2022 landelijk nieuws werd. En niet zomaar. Het is de belangrijkste vondst uit de Middeleeuwen (6e -7e eeuw) in Nederland sinds 50 jaar. Bovendien is een pre-christelijke Heilige offerplaats in Nederland heel zeldzaam.

Tijdens de lezing wordt eveneens verteld over 7e-eeuwse nederzettingen in de directe omgeving zoals bij Grenspaal 81 in Hezingen en de Steenbrei, in Vasse. Daarnaast licht Annette Brunnninkhuis-Weersink een tip van de sluier op over de buurschap Brunninkhuizen, een verdwenen buurschap, nu gelegen binnen de buurtschap Hezingen.

Van film tot replica’s in arrangement

Opgeven voor de lezingen op zondag 20 of 27 augustus kan tot respectievelijk 19 en 26 augustus bij Annette Brunninkhuis, 0652405657 of per e-mail: info@landgoedoudebrunninckhuis.nl. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

De lezing is een onderdeel van het circa twee uur durende Goudvondst-arrangement, dat ook de Goudschat-expositie met film, de replica’s van de schat en panelen omvat. De kosten bedragen inclusief koffie met iets lekkers € 12,50 per persoon. Voor dit arrangement kan de auto op het landgoed aan de Schabosweg 4 te Hezingen worden geparkeerd.

Fiets- en wandelroutes

De locatie waar de goudschat gevonden is, bevindt zich op twee kilometer afstand. Deze kan wandelend, fietsend of per auto bezocht worden. Een mooie fietsroute en wandelroute naar de Goudvondst-locatie is op de website te downloaden, evenals andere mooie fietsroutes van 25 kilometer tot 60 kilometer naar Landgoed Oude Brunninckhuis.

Meer informatie over de expositie en het arrangement is te vinden op de websites landgoedoudebrunninckhuis.nl/expositie en landgoedoudebrunninckhuis.nl/goudschat-arrangement.