Uitgaan & Cultuur

Harbrinkhoek is dit jaar de trotse bezitter van de gemeentesleutel én de Steek onder water

TUBBERGEN - Touringcars met carnavalisten reden afgelopen zaterdag af en aan op het Raadhuisplein in Tubbergen. Het was de eerste keer in drie jaar tijd dat de gemeentelijke carnavalssleutel weer uitgereikt kon worden. Bovendien krijgt dan ook de Steek onder water weer een nieuwe, tijdelijke eigenaar. Dit jaar is Harbrinkhoek de grote winnaar. Naast de sleutel kreeg prins Frans van Cv de Dubbelkiekers tevens de Steek vanwege zijn afwezigheid tijdens de Turvenloop in Langeveen.

De Steek onder water is een ludieke ‘prijs’ voor het dorp dat de grootste misser heeft begaan het afgelopen jaar. Daarvoor worden eerst alle dorpen kritisch onder de loep genomen. Dit jaar lag deze eervolle taak weggelegd voor waarnemend burgemeester Jon Hermans.

Groot applaus Wilmien Haverkamp

In aanloop naar de kritische noten met een knipoog, begon ze op serieuze toon. “Het uitreiken van de Steek onder water was één van de aspecten waar Wilmien Haverkamp tijdens haar periode als burgemeester van de gemeente Tubbergen elk jaar enorm van genoot”, sprak ze tot de aanwezigen. “Uit waardering, respect en dankbaarheid voor alles wat ze voor de hele gemeente en in dit geval voor jullie carnavalisten heeft betekend de afgelopen jaren, vraag ik jullie om een driewerf alaaf en een waanzinnig groot applaus voor Wilmien Haverkamp!” Gelijk klonk er een lang en daverend applaus door de hal in het gemeentehuis. 

Elk dorp z’n eigen verhaal

Voor het bepalen van de nieuwe eigenaar van de Steek onder water maakte de burgemeester samen met het college eerste een ‘Tour de Tubbig’. De eerste halte was Albergen. “Dankzij het op handen zijnde AZC is Albergen het snelst groeiende dorp binnen de gemeente Tubbergen! Desondanks wordt er aan de katholieke carnavalstraditie niet getornd. Sterker nog…. onderhand is het in Albergen het hele jaar door carnaval. Dan zóu je verwachten dat de inwoners er wel graatmager zouden zijn. Na carnaval volgt immers traditiegetrouw de vastentijd. Dáár doen ze in het dorp van de Alberger Bökke dan weer niet aan.” Geesteren zorgde volgens de burgemeester voor een twistpunt. “Of beter gezegd een ‘Keerpunt’, sprak ze. “Tja, wat wil je ook als prins Ben en adjudant Gerard van Geesteren dit jaar de spreuk ‘Met mekaar veur mekaar’ hanteren. Beetje onhandig, Papsleef’n! Of heeft dorp G. politieke ambities?”, vroeg ze doelend op de slogan van de politieke partij Keerpunt22.

Van drempels tot illegale energie

De drempels, met name in de Julianastraat, in Tubbergen waren volgens haar een doorn in het oog van busreizigers. “Dit werd duidelijk toen we een voorstel ingediend kregen voor de realisatie van een cabrio-bus”, legde ze uit. “Busreizigers klaagden namelijk unaniem over hersenletsel doordat ze het hoofd telkens tegen het dak van de bus stootten”

In Fleringen zijn de inwoners volgens de burgemeester zo close dat het bijna vragen oproept. Ze zei er een oogje in het zeil te houden maar zodra de lokale muziekvereniging de palingsound introduceert komt er een gesprek. Dat gesprek wilde ze ook dringend voeren met Reutum. Het dorp dat in de maand december ‘nagenoeg in lichterlaaie’ stond tijdens Reutum in het licht. Gezien de hoge energiekosten rees het vermoeden dat de Reutummer Pin’n hiervoor stroom aftappen van de gemeentelijke lantaarnpalen. “Bewijzen kunnen we het nog niet maar het onderzoek loopt nog…”

Uitbreiding Vasse-Mander combinatie

Met zoveel groei en bloei in Manderveen wordt het wel een keer tijd voor een prins en adjudant bij Cv de Venfluiters, vond Hermans. “Zou een mooie volgende stap zijn, zodra jullie een nieuwe loods hebben gevonden voor de carnavalswagen. Misschien is de kerk in Vasse een geschikte locatie?”, opperde ze. “De Vasse-Mander combinatie is per slot van rekening op voetbalgebied al jaren een succes. “En Vasse is de afgelopen maanden al enorm geoptimaliseerd. Zo is de grote weg na de nodige aanpassingen en vernieuwingen van onder meer het riool na lange tijd weer geopend. Hiermee is er ook weer ‘hoop’ voor Tante Sien.”

De burgemeester vervolgde haar relaas met Langeveen. “Het dorp dat boordevol plannen zit. Maar tot nu toe is Anita van Schaik de enige pionier, met de opening van haar Seniorenkabinet. Toch scoort Langeveen punten als het aankomt op vitaliteit, gezondheid en sportiviteit. De Turvenloop was ook dit jaar weer een groot succes. Onder aanvoering van prins Eric en adjudant René van de Turftrappers liepen zelfs alle carnavalshoogheden uit de gemeente Tubbergen mee. Alle hoogheden?” vroeg Hermans nadrukkelijk waarbij ze zich tot Harbrinkhoek wendde.

Twee keer prijs voor Dubbeldorp

Alle hoogheden? O nee, toch niet. Er was één prins die schitterde door afwezigheid. Dat was de sleutelprins nota bene. Prins Frans, drie lange jaren moest je zwijgzaam wachten op je opkomst. Drie lange jaren kon je je voorbereiden op wat komen ging. Dan heb je als jubileumprins en vooral als sleutelprins één taak, één taak…

En dat is bij alle activiteiten in de gemeente aanwezig zijn. Met als eerste activiteit op het programma de Turvenloop. Dan ben je er niet!” Daarmee ‘won’ Harbrinkhoek dit jaar de Steek onder water. “Daar hadden we niet op gerekend”, zei prins Frans nadat hij samen met zijn adjudant Koen ook de gemeentelijke carnavalssleutel in ontvangst had genomen. “Maar wij gaan zo dadelijk met alle carnavalsverenigingen naar ’t Oale Roadhoes. Gaat het college ook mee? Nee hè? Jullie hebben één taak, dan ben je er niet”, reageerde hij gekscherend.

Toch kreeg de sleutelprins ter afsluiting nog een koekje van eigen deeg. Dit werd hem uitgedeeld bij monde van Dubbelkiekersvoorzitter Sebastiaan Masselink. “Tijdens de optocht in Langeveen sta jij niet op de prinsenwagen, maar loop je ernaast”, verzekert hij de prins. “Dan kun je de wandeling van de Turvenloop alsnog maken.”

Nadat de sleutelhoogheden de sleutel hadden opgehangen aan het carnavalsmonument togen de carnavalisten naar ’t Oale Roadhoes waar het gezellige festijn nog even werd voortgezet.

 

Fotograaf: Caspar Kouijzer