gtag('consent', 'update', {'ad_user_data': 'granted','ad_personalization': 'granted','ad_storage': 'granted','analytics_storage': 'granted' });
Terug
IMG20251015145910.jpg
Gemeente

'Eten zoals dat vroeger gedaan werd tot heden'

GEESTEREN - Op woensdagmiddag 15 oktober werd door de aanwezige KBO-leden gespannen gewacht op wat er zou komen. Wat zou het worden, 'Eten zoals dat vroeger gedaan werd tot heden'? Eten bereiden en dan ook nog een hapje eten zoals in de aankondiging was vermeld.

Mevrouw Ada Vreman arriveerde met een bagagekarretje met daarop een grote tas. Men dacht: Is dat alles? Maar het bleek voldoende voor de hele middag. Geen grote apparaten maar materialen die deze middag tot een succes zouden maken. Ada had alles bij zich, bordjes, lepeltjes, messen, broodplankjes, bekertjes en uiteraard ook nog ingrediënten.

De aanwezigen werden per tafel aan het werk gezet. De ene tafel moest bijvoorbeeld kaasstukjes maken met daarop een dadel, een andere tafel brood met appelstroop of een tafel die champignons gingen snijden, zo werden alle aanwezigen aan het werk gezet.

Het waarom werd ondertussen uitgelegd door de presentatrice. Zij bleek in het verleden kok te zijn geweest en dat was merkbaar. Bij alle producten waar de aanwezigen mee bezig waren bleek zij een verhaal te hebben over de periode dat deze maaltijd werd gegeten. Zij had wel een toestel bij zich om soep warm te maken, daar gebruikte men vroeger houtvuur voor, maar dat kon uiteraard niet hier. Soep zoals men het at in de middeleeuwen.

Per tafel werden ook wraps gemaakt voldoende voor het hele gezelschap. Aan het eind van de middag had elke aanwezige zeven ‘hapjes’ gegeten, die met elkaar waren bereid en die voortreffelijk smaakten. Tussen de hapjes door vertelde mevrouw Vreman over de periode waarin het gebruikelijk was om deze hapjes te eten en dat gebeurde op z’n Twents.

De middag werd besloten met een custardpudding hapje, dat prima smaakte. Het hoofdingrediënt dat mensen gebruikten in die perioden was mais en dat was toen al voldoende aanwezig.

De middag duurde langer dan gepland maar dat kwam door de gezellige presentatie van Ada. Ieder ging voldaan naar huis en of men thuis nog trek had in eten blijft de vraag!           

De volgende KBO-bijeenkomst is op woensdag 12 november bij Paardenmelkerij Sand in Geesteren.